Ontwikkelend landschap

 

Werelderfgoed

 

Nieuws

 

Contact

 

Middag-Humsterland

 

Wie zijn wij?

 

thuus

Elsevier Weekblad kiest Niehove

tot mooiste dorp van Nederland

Elsevier Weekblad heeft het Groningse Niehove verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Het authentieke karakter van het dorp, dat 269 inwoners telt, is volgens de redactie en een panel van deskundigen uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ook de ligging op een wierde in een fraai landschap, maakt Niehove volgens de jury tot een dorp van grote schoonheid.

Niehove, in de gemeente Westerkwartier, heeft in de ogen van de geraadpleegde deskundigen een oorspronkelijk, nagenoeg onaangetast dorpsgezicht met een karakteristiek straten-patroon en een bijzonder dorpssilhouet. Volgens de deskundigen is het alsof ‘visuele knusheid en geborgenheid er zijn uitgevonden’.

Bij deze eerste verkiezing van ‘Mooiste dorp van Nederland’ heeft de redactie zich laten inspireren door vergelijkbare competities in het buitenland.

Om tot een oordeel te komen, vroeg Elsevier Weekblad tal van regionale erfgoedinstellingen naar de visueel aantrekkelijkste dorpen in hun provincie. Vervolgens sprak een jury − bestaande uit de fotografen Reyer Boxem en Mischa Keijser, Theo Spek (hoogleraar landschapsgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen) en Arjan de Zeeuw (directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) − zich uit voor Niehove als winnaar.